[ Pobierz całość w formacie PDF ]
pieczywo, polerowany ry\, cukier rafinowany itp.
Wapń
Organizm zawiera około 1200 g wapnia, 99% tej ilości znajduje się w kościach. Komponent
mineralny tkanki kostnej ciągle się odnawia. W organizmie równolegle trwają dwa procesy:
rozchodzenie się substancji kostnej z przedostaniem się uwolnionego wapnia i fosforu do
krwi i odkładanie się fosforowo-wapniowych soli w tkance kostnej. W ciągu doby z tkanki
dorosłej osoby uwalnia się do 700 mg wapnia i tyle samo ponownie się odkłada. W związku z
tym, tkanka kostna oprócz funkcji podporowej pełni rolę magazynu wapnia i fosforu, skąd
zostają one pobierane przez organizm gdy zbyt mało dostarcza się ich z po\ywieniem.
Na przykład, przy obni\onym ciśnieniu atmosferycznym dla zachowania równowagi potrzeba
wapnia znacznie więcej, ni\ zwykle. Gdy wapnia jest zbyt mało we krwi, organizm usilnie
wyciąga go z kości. Gdy proces ten przekracza granice normy, rozwija się patologia.
94
Częściej występuje to u osób starszych, które wówczas mówią: "Jak mnie bolą kości! Na
pewno będzie padać".
Wapń równie\ neutralizuje szkodliwe kwasy. Im mniej zawiera nasze jedzenie produktów
dających kwaśny odczyn krwi (mięsa, sera, wyrobów z białej mąki, cukru rafinowanego,
tłuszczów zwierzęcych), tym mniejsze jest zapotrzebowanie na wapń i tym lepszy jest stan
kości i zębów.
Dobra rezerwa wapnia w młodości, przez długie lata utrzymuje organizm w świetnej formie.
Im wy\sza koncentracja wapnia w surowicy krwi, tym chory ma więcej szans wyzdrowieć.
Na II Międzynarodowym Kongresie badań wpływu warunków \ycia i pracy na zdrowie było
odnotowane, \e mieszkańcy Europy, Ameryki Północnej i Oceanii zu\ywają ponad 900 mg
wapnia dziennie (70-90% ilości wapnia otrzymują z mlekiem i produktami mlecznymi), czyli
według opinii współczesnej medycyny w postaci najlepiej przyswajalnej. We Włoszech i
Argentynie wystarcza 650-800 mg wapnia (50-70% z produktów mlecznych), Japończycy,
Hindusi, Chilijczycy, Turcy zu\ywają tylko 300-350 mg wapnia na dobę, przy czym mleko
stanowi 1030% ich jadłospisu, pozostałe - ziarno, owoce, orzechy, ryby. Poziom
przyswajania wapnia u tych narodowości jest znacznie wy\szy.
Zatem, wiemy ju\ co wpływa negatywnie na przyswajanie wapnia i jakie produkty są
najlepsze do zaspokojenia zapotrzebowania organizmu w wapń.
Co więc mo\emy uczynić, by zwiększyć przyswajanie wapnia?
1. Transportowanie wapnia wewnątrz organizmu przez ściankę jelitową wią\e się z
wydatkowaniem energii. W związku z tym nale\y nasycać organizm tlenem i
lekkostrawnymi węglowodanami.
2. Zaopatrzyć organizm w witaminę D i utrzymywać nerki zdrowe. W nerkach z witaminy
D powstaje substancja, która przenosi wapń w jelicie cienkim.
3. Uzdrowić błonę śluzową jelita cienkiego, wykorzystując w \ywieniu du\o karotyny. W
przeciwnym razie zwyrodniała błona śluzowa nie jest w stanie go przyswajać.
4. Białka pokarmowe, kwasek cytrynowy i laktoza sprzyjają wchłonięciu wapnia.
Aminokwasy białka tworzą z wapniem łatwo rozpuszczalne i łatwo wchłaniane kompleksy.
Podobny jest mechanizm oddziaływania kwasu cytrynowego. Laktoza, fermentując utrzymuje
w jelitach niski czynnik pH, co uniemo\liwia powstawanie nierozpuszczalnych fosforanów
wapnia.
Podana tu tabelka będzie pomocna przy doborze produktów z wysoką zawartością wapnia,
jeśli chcemy zbudować zdrowe ciało, a szczególnie zęby.
Zawartość mg na 100g
Stosunek ilościowy
produktu
Produkty
Ca P Mg K Ca:P Ca:Mg Ca:K
21 174 57 227 1:8,2 1:3 1:15
Chleb razowy
Chleb
23 131 51 208 1:7 1:2,8 1:9
pszenny
27 233 83 211 1:9 1:3 1:8
Kasza jaglana
24 97 26 54 1:4 1:1 1:2
Ry\*
55 298 78 218 1:5,4 1:1,4 1:4
Gryka
95
Groch* 115 329 107 873 1:2,9 1:0,9 1:7
Ser biały
150 216 23 112 1:1,4 1:0,1 1:0,7
tłusty***
8,0 170 27 316 1:4 1:3 1:39
Wieprzowina
55 215 12 140 1:4 1:0,2 1:1,25
Jaja kurze*
10 58 23 568 1:6 1:2 1:56
Ziemniaki
48 31 16 185 1:0,7 1:0,3 1:4
Kapusta*
23 42 14 141 1:1,8 1:0,6 1:6
Ogórki*
14 26 20 290 1:1,8 1:1,4 1:20
Pomidory
16 11 9 248 1:0,7 1:0,6 1:15
Jabłka
63 27 33 393 1:0,4 1:0,5 1:6
Seler*
51 55 38 200 1:1 1:0,7 1:4
Marchew**
Orzech
124 564 198 664 1:4 1:1 1:5
włoski*
150 541 103 1100 1:3,6 1:0,7 1:7
Fasola*
37 43 43 288 1:1 1:1 1:7
Buraki**
Orzech
170 229 14 175 1:1,3 1:1 1:4
ziemny***
31 58 14 175 1:1,8 1:0,4 1:5
Por**
77 34 40 220 1:0,4 1:0,5 1:29
Sałata*
* - produkt dobry
** - produkt bardzo dobry
*** - produkt wspaniały
Okazuje się, \e bardzo wa\ne jest, by zostały zachowane następujące warunki: na 1 jon
wapnia w plazmie krwi muszą przypadać 2 jony potasu (1:2), 1:1,5 fosforu, 1:0,5 magnezu.
Magnez
Organizm osoby dorosłej zawiera 25 g magnezu. Wchodzi on w skład wy\szych tkanek:
mózgowych, nadnercza, gruczołów płciowych, krwinek czerwonych, mięśni. Magnez i potas
stanowią najliczniejsze kationy w komórce. Magnez sprzyja rozluznieniu mięśni, stymuluje
perystaltykę jelit i zwiększa wydzielanie \ółci.
Zmniejszenie zawartości magnezu powoduje arytmię, częstoskurcz, zawroty głowy,
podatność na zmiany pogodowe, szybkie męczenie się, koszmary senne, cię\kie
przebudzenie się. Ostatnie tłumaczy się tym, \e rano nadnercza wydzielają du\ą ilość
hormonów, dzięki czemu człowiek zachowuje rześkość w ciągu dnia. Deficyt magnezu
96
przesuwa ten szczyt na wieczór, co wywołuje opózniony przypływ energii, natomiast rano
człowiek czuje się rozbity. (Czy nie tu tkwi tajemnica podziału ludzi na "sowy" i "skowronki"?)
Najbogatsze zródła magnezu: owoce, warzywa, ziarno. Dobowe zapotrzebowanie na
magnez wynosi 400 mg.
Potas i sód
Pierwiastki biogenne potas i sód odgrywają wa\na rolę. Organizm nasz zawiera około 140 g
potasu. 98,5% tej ilości znajduje się wewnątrz komórek, wpływa na przemianę komórkową,
dominuje w komórkach tkanek mięśniowej i nerwowej, w krwinkach czerwonych. Sodu jest
najwięcej w plazmie krwi i płynie międzykomórkowym. Obydwa pierwiastki uczestniczą w
tworzeniu protoplazmy.
Istnieje ścisła więz pomiędzy przemianą materii, wody i elektrolitów. Potas i sód wpływają w
przeciwny sposób na przemianę wodną w organizmie: potas ma działanie moczopędne, sód
natomiast zatrzymuje wodę ( jony sodu powodują pęcznienie koloidów tkanek). Po\ywienie
bogate w potas wywołuje podwy\szone wydzielanie sodu razem z wodą z organizmu. Przy
okazji rozpuszczone zostają szkodliwe nadwy\ki solne, które powstają w trakcie przemiany
materii. Jednocześnie, za\ywanie du\ych ilości pokarmów zawierających sód prowadzi do
utraty potasu i koncentracji w organizmie produktów metabolizmu.
Najlepszy stosunek ilościowy sodu i potasu 1:20. Przy zmianie tej współzale\ności w
kierunku sodu słabną mechanizmy obronne organizmu, zwolnione zostają procesy
odbudowy organizmu.
Odwrotnie, im większe stę\enie potasu, tym procesy czynnościowe organizmu są
intensywniejsze i zdrowie mocniejsze.
W początkowym okresie przejścia na prawidłowe od\ywianie u\ywamy wielu produktów
potasowych, natomiast po upływie 2-3 miesięcy staramy się utrzymywać współzale\ność
Na:K 1:20. Dobowe zapotrzebowanie tych pierwiastków 3 - 5 g .
Tabelka przedstawia współzale\ność potasu i sodu w poszczególnych produktach:
Na, Mg K, Mg na
Stosunek
Produkty na 100g 100g
produktu produktu ilościowy
Kabaczki 2 238 1:119
Groszek 2 285 1:142
Groch 33 873 1:23
Ziemniaki 28 586 1:23
Czereśnia13
233 1:18
Ogórki 8 141 1:17
Pomarańcze 13 197 1:15
Kapusta biała 13185
97
1:14
Cytryny 11 163 1:14
Czerwona porzeczka 21 275 1:13
Mandarynki 12 155 1:12
Zliwki 18 214 1:11
Dynia 14 170 1:11
Gruszki 14 155 1:11
Malina 19 224 1:11
Czarna porzeczka 32 372 1:11
Marchew 21 250 1:10
Morele 30 305 1:10
Jabłka26
248 1:9
Cebula 18 175 1:9
Poziomki 18 161 1:9
Pomidory 40 290 1:7
Kasza jaglana 28 211 1:7
Gryka, owies 33 218 1:6
Arbuz, buraki 16 64 1:4
Zostały nam trzy pierwiastki mineralne o działaniu kwasowym.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]